Interview

Thomas van Swapfiets: ‘De mindset van jonge bedrijven kleurt groen tegenwoordig, en zo hoort het’

Aline
Aline
Swapfiets, dat is je abonneren op een (elektrische) fiets met herstel- en diefstalservice. Voor zij die de tochtjes naar de fietsenmaker of het politiekantoor beu zijn. Maar ook voor zij die de auto willen weren uit de stad en meer zorg willen dragen voor de planeet. Thomas, country manager België bij Swapfiets: “Ook achter de schermen kleurt het bedrijf groen.” In alle 9 landen waar Swapfiets actief is, werken ze samen met groene en duurzame energieleveranciers. In België kiezen ze resoluut voor Bolt.

Hé Thomas! Vertel eens, wat is het verhaal achter Swapfiets?

Swapfiets is een Nederlands bedrijf, in 2014 opgericht door drie ingenieursstudenten die zagen hoe medestudenten vloekten op hun kapotte, slechte of gewoonweg gestolen fietsen. Ze kochten allemaal tweedehandsfietsen op Marktplaats en boden een abonnementsformule aan: voor een vast maandbedrag krijg je een fiets die het altijd doet. Dat bleek echt een gigantisch succes te zijn. Op één jaar tijd gingen ze van 1000 naar 17 000 klanten en intussen zitten we in 9 landen, meer dan 60 steden en hebben we meer dan 260 000 leden. Je kan kiezen tussen een ‘gewone’ fiets, een gewone elektrische fiets of eentje met extra veel power. Voilà, Swapfiets in een notendop!

En wat maakt Swapfiets uniek?

Wij zijn geen fietsbedrijf, maar een service bedrijf. Wij verhuren fietsen, maar onze service is waar het allemaal om draait. Onze prioriteit is om er voor te zorgen dat onze members een fiets hebben die altijd werkt. Verder krijg je ook je eigen fiets waardoor we ons onderscheiden van populaire sharing concepten. En natuurlijk, ons meest kenmerkende aspect... de blauwe band.

Hoe ben je bij Swapfiets terechtgekomen?

Ik ben country manager van België en Zuid-Nederland. Ik kom eigenlijk uit de reclame- en mediawereld, maar na een wereldreis besefte ik dat ik enkel nog wilde werken voor een bedrijf dat een ‘groter doel’ voor ogen heeft en niet enkel geldgedreven is. Swapfiets is zo’n bedrijf. Iedereen bij Swapfiets heeft een ecologische en duurzame mindset. Eén van de oprichters, Richard, heeft zich onlangs ontdaan van andere verantwoordelijkheden en is nu  ‘director ofsustainability’.

swapfiets-thomas.jpg

Uiteraard is jullie product ecologisch, maar zijn jullie ook op andere manieren bezig met duurzaamheid?

Yes, en ik heb al meteen een scoop voor jullie: sinds enkele weken zijn we in België – als eerste! – volledig groen. Al onze busjes rijden elektrisch en laden met groene energie op, net zoals de batterijen van onze fietsen. We kozen ook voor Bolt om die reden.

Wat is voor jou het verschil tussen Bolt en andere energieleveranciers?

Bolt is gewoon dé groene oplossing van het moment. Een kleine speler die groots denkt, dat is Bolt voor mij. Jullie dagen een markt uit die al jaren is vastgeroest. Bolt is bold.

Hoe zou je andere mensen overtuigen om klant te worden bij Bolt?

Ik zou zélf voor Bolt willen werken, dat zegt toch genoeg, niet?

Duurzaamheid is een hot topic, ga je daarmee akkoord?

Jazeker. Ik merk het ook in mijn eigen omgeving. Met vrienden praten we over nieuwe initiatieven zoals Pieter Pot, die je boodschappen thuis verpakkingsvrij leveren. Ook heb ik met enkele kameraden een bescheiden denktank opgericht, ‘Pitch en Pizza’. We komen regelmatig samen om ideeën te pitchen en na te denken over duurzame concepten. En ja, nadien eten we samen pizza (knipoogt). Wie weet groeit er ooit wel een bedrijfje uit.

Van wie verwacht je veel als het aankomt op het klimaat?

Ik laat me inspireren door zowel jonge bedrijven – ja ik kijk naar jullie! - maar vind ook internationale organisaties zoals Patagonia en The North Face interessant. Beide merken worden gerund door koppels die naast fijne kleding ook wat teruggeven aan de wereld. Uiteraard verdienen ze bakken geld, maar met een deel daarvan kopen ze stukken land op in Zuid-Amerika. Hierdoor roepen ze boskapping halt toe.

Tenslotte, je mag hardop dromen: welke uitvinding zou een duurzaam leven gemakkelijker maken?

Ik ben eerder een realist dan een idealist. Ik denk wel vaker dat het geweldig zou zijn om luchtfilters te installeren op al onze Swapfietsen. Een beetje zoals luchtreinigende gebouwen met planten enzo, maar dan in mini-formaat op de fiets.

Bedankt voor je tijd!

Klaar om zelf de ‘swap’ te maken van auto naar fiets? Ontdek er alles over op www.swapfiets.be.

Lees meer