Interview

Wim van CIRCL: Duurzaamheid is een breed begrip

Hope
Hope

Wim Pieters is founder en CEO van CIRCL, een innovatief sleutel-op-de-deur-concept van modulaire en circulaire woningen. De scale-up is nog geen jaar oud, maar doet nu al de vervuilende bouwmarkt op zijn grondvesten daveren. Om de groene lijn volledig door te trekken, gaat CIRCL een samenwerking aan met Bolt. Kopers van een woning krijgen nu een jaar lang gratis groene energie van Bolt. Et voilà, de ‘CIRCL’ is rond.   

Vertel eens. Wie ben jij en wat doe je precies?

Ik ben Wim, 27 jaar oud en ik ben een dik jaar geleden gestart met CIRCL. CIRCL biedt unieke nieuw- en vernieuwbouwwoningen aan: van ontwerp tot een volledig afgewerkte woning! Dat is op zich niet zo bijzonder, maar wel als je weet dat onze woningen circulair en modulair zijn.

Circulair en modulair zijn veelgebruikte termen, maar wat betekenen ze juist?

Een circulaire woning is een woning die bestaat uit hergebruikte of duurzame materialen. Bij CIRCL is minstens 70% van de gebruikte materialen ‘biogebaseerd’ – ik gebruik liever niet het woord ‘plantaardig’ want dan denken mensen dat de woning zal wegrotten (lacht). Daarnaast is ook minstens 40% van onze gebruikte materialen in een CIRCL-woning gerecycleerd. Zo gebruiken we bvb hoogwaardige isolatiematerialen van oude gazetten. Alle materialen behouden ook hun waarde.

Onze woningen  bestaan uit 2D-elementen (wanden, vloeren en daken) en 3D-m odules (badkamer, trappenkern en energiemodule) die off-site geproduceerd worden en binnen de acht weken op de bouwlocatie kunnen geïnstalleerd worden. En stel dat je onverwacht een tweeling verwacht, of besluit dat groot wonen niet meer bij je past, dan kan je eenvoudig een CIRCL-verdieping of kamer (de)monteren.

Is de nieuwbouwsector intussen niet verzadigd?

Als het niet nodig is, gaan we geen bouwgrond innemen. We kijken vooral naar de ‘kankers’ in België. Wist je dat 13% van de woningen structureel ontoereikend zijn? Begin april hebben we bijvoorbeeld twee garageboxen vervangen door een duurzame woning van vier verdiepingen. Zo’n realisaties geven me een supergoed gevoel.

Indrukwekkend! Hoe ben je op het idee gekomen van CIRCL?

Ik studeerde ‘Bouwkunde’ in Geel, maar zat liever met mijn handen in de chape dan met mijn neus in de lesboeken. Ik hielp dan ook veel mee bij renovatieprojecten van vrienden – nog steeds eigenlijk – maar stond versteld van de eeuwenoude bouwtechnieken en besloot me te specialiseren in bouwindustrialisatie. Mijn stage bij bouwbedrijf Vanhout gaf me de kans om me te verdiepen in de innovatieve bouwsector. Dankzij de expertise van het researchcentrum Buildwise (KU Leuven) en de kapitaalinjectie van Vanhout, kwam CIRCL een jaar geleden tot leven.

En nu sta je aan het hoofd van een scale-up!

Inderdaad, we zijn inmiddels met 15 collega's en realiseren al een mooie omzet. Maar voor mij is ‘duurzaamheid’ een breed begrip. Ook binnen het bedrijf zijn we duurzaam. En dan heb ik het niet alleen over onze co-working space en elektrisch wagenpark, maar ook over de teamdynamiek. Transparant zijn over onze cijfers, missies en doelen vind ik een evidentie, net zoals de tijd nemen om in dialoog te gaan. Dit soort waarden vind ik ook terug bij Bolt.

Hoezo?

Jullie luisteren echt naar wat mensen te zeggen hebben. Dat zeg ik niet alleen vanuit mijn rol bij CIRCL, maar ook als particuliere klant bij Bolt krijg ik dezelfde persoonlijke aandacht. Geen grote boite, maar een familiair team dat er staat voor zijn klanten.

Hoe ben je bij Bolt terecht gekomen?

Onze acceleratorcoach kende Bolt-CEO Pieterjan. Wij hadden goesting in een zotte campagne, en hij raadde Bolt aan. Logisch, we delen dezelfde missie: duurzame impact creëren op een conservatieve sector, of het nu over energie of de bouw gaat.

Wat houdt de samenwerking in?

Energie is sowieso een ‘dingetje’ bij CIRCL. Wij bouwen energiezuinige woningen en bieden de mogelijkheid tot zonnepanelen aan. Maar om de groene lijn helemaal door te trekken, lanceren we binnenkort een actie waarbij kopers van een CIRCL-woning een jaar lang gratis groene energie krijgen. Zo maken we de cirkel rond.

Meer weten over de samenwerking tussen CIRCL en Bolt? Neem dan een kijkje op www.circl.be of lees het persbericht.

Lees meer