Energie bij je thuis

Wat moet je doen om van energieleverancier te veranderen?

Dorien
Dorien
Hier in België ben je verplicht om een energiecontract af te sluiten als je elektriciteit of gas wil verbruiken. Gelukkig ben je wel zo vrij om op elk moment (om welke reden ook) naar een andere energieleverancier over te stappen.

Hoe stap je over? 

Je sluit gewoon een nieuw contract af - lees: registreert je snel online - bij je nieuwe leverancier, zo makkelijk is het! Je nieuwe leverancier regelt de rest. Zo zal hij contact opnemen met de netbeheerder die op zijn beurt je vorige leverancier zal verwittigen. Het is dan ook de nieuwe leverancier en de netbeheerder die ervoor moeten zorgen dat jouw overstap vlekkeloos verloopt. Je zal een bevestiging ontvangen wanneer je nieuwe contract in orde is én van je vorige leverancier ontvang je nog een eindafrekening. Weet je nog niet voor welke energieleverancier je zal kiezen? Dan kan dit artikel je misschien verder helpen.

Goed om weten

Je kan altijd gratis overstappen, maar sommige leveranciers rekenen je wel hun vaste kosten voor een heel jaar aan in plaats van enkel de kosten voor de periode dat je effectief klant was. Alleen diegenen die de kleine lettertjes van hun contract lezen, zullen dat natuurlijk kunnen achterhalen.

Goed om weten

Er wordt vaak gesproken over een 'energiecontract’. Toch hoef je dit niet als een papieren contract te zien, waarbij een handtekening gezet moet worden. In de energiesector gaat het gewoon over je ‘lidmaatschap’ bij een leverancier en het tarief dat je gekozen hebt.

Maar ik heb geen energiecontract meer nodig. Wat dan?

Ben je zeker dat jij geen energiecontract meer nodig hebt? Stel jezelf altijd de vraag of je voor geen enkele reden nog energie nodig hebt in het huis waarvoor je het energiecontract wil stopzetten. 

Wanneer je er toch nog eens wil langsgaan, bijvoorbeeld bij een overlijden en in afwachting van de verkoop van die woning, dan contacteer je de energieleverancier en vraag je het contract over te zetten: je bezorgt hem de meterstanden (via het energieovernamedocument) én hij zal vervolgens een eindafrekening opmaken. Je kan de energieleverancier eventueel ook vragen om het voorschot aan te passen, aangezien je in die woning amper energie zal verbruiken. Je betaalt dan een leegstandstarief. 

Wanneer je de aansluiting wil afsluiten, contacteer je de leverancier of netbeheerder. Zij zullen het voor je in orde brengen en zorgen dat er geen energie meer gebruikt kan worden.

Goed om weten

Als je verhuist of van leverancier verandert, dan hoef je je contract niet stop te zetten. Je vorige leverancier zal automatisch bericht krijgen van de netbeheerder dat iemand anders het contract overneemt of dat je een nieuwe leverancier gekozen hebt. Als je zeker wil zijn, kan je natuurlijk altijd een e-mail naar je vorige leverancier sturen.

Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst.

Hallo, ik ben Dorien

Als pr-specialist is het mijn taak om energie toegankelijk te maken voor iedereen. Is dit artikel volgens jou vlot geschreven, of heb je nog opmerkingen? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen.

We zijn vandaag bereikbaar tot 17:00

Meer lezen?