Petra, Wim en Stiene
Zonne-energieKalmthout

Petra, Wim en Stiene

In het kort

  • bio-energie
  • een boerderij in Antwerpen
  • energie voor 65 huishoudens

De Laerhoeve staat voor kwalitijd. En nee, dat is geen typefout, maar de rode draad doorheen het melk- en zuivelverwerkingsbedrijf. Door terug te gaan naar grootmoeders' recepten en tijd te nemen voor het welzijn van de koeien, leveren Petra en Wim kwalitatieve producten af. Ook zetten ze koeienmest om in bio-energie, waarbij ze definitief komaf maken met het industriële, vervuilende imago van de landbouw.

Sinds kindsaf aan is Wim gebeten door het koevirus. Samen met zijn echtgenote Petra en drie tienerdochters runnen ze De Laerhoeve, dag en nacht. “Toen onze kinderen vroeger ‘s nachts huilden, sliep Wim door, maar één geluid van een koe die loeit, en hij staat er”, lacht Petra. Maar ook Petra durft ’s nachts al eens door te werken. Sinds enkele jaren produceert De Laerhoeve naast koeienmelk, ook yoghurt en hangop. Hangop is een soort yoghurt die letterlijk wordt ‘opgehangen’ in neteldoeken om zo te fermenteren. “De smaak neigt naar platte kaas of mascarpone, maar is tegelijkertijd lactosearm”, verklaart Petra. 

Prijzenbeesten

De drie dochters van Petra en Wim helpen voortdurend op de boerderij. “Zeker de middelste, Ante, deelt haar passie voor koeien met haar papa.” De kinderen geven de koeien koosnaampjes en overladen ze met aandacht en liefde. “Tja, wat kan ik zeggen, een blije koe geeft lekkere melk”, legt Petra uit. “Onze koeien zijn echte prijzenbeesten. Recent kregen we nog een certificaat van het CRV voor onze tiende koe die 100 000 liter melk produceerde.”

Pocketvergister 2.0

De producten van De Laerhoeve mogen dan wel artisanaal gemaakt zijn, maar dat betekent niet dat Petra en Wim niet mee zijn met de laatste ontwikkelingen. “Wij hadden negen jaar geleden al een stal met emissiearme vloer en een mini-pocketvergister, waarvoor we toen nog een vergunning moesten halen bij de Provincie Antwerpen”, vertelt Petra. “We waren echte pioniers toen, maar helaas gebruikte de vergister daarbij niet al onze koeienmest.” 

Van schijt tot stroom

Wim stelt daarom voor om te investeren in een zwaardere biogasinstallatie. “Eerst dacht ik ‘oei oei’ – werken met zo’n vergister moet je toch ook echt leren – maar de fonkel in Wim zijn ogen deed me overstag gaan. Nu gebruiken we al het methaan van onze koeienmest én kunnen we extra energie produceren om terug op het net te injecteren. Want geef toe: ‘koeien die groene energie schijten’, dat is toch een mooi verhaal?”

Grijze stroom

De samenwerking met Bolt is geen toeval. Petra legt uit: “Ik las over grijze stroom, en hoe dit wordt verkocht als groene stroom. Ik wilde zeker zijn dat de mensen ook effectief onze groene energie krijgen.” Wim en Petra besluiten er geen gras over te laten groeien. “Ik heb Bolt zélf benaderd,” lacht Petra. “Ik ben echt fan. Ik heb ook alle andere opwekkersteksten gelezen. Wanneer ik nu rondrijd in Vlaanderen denk ik soms: ‘aha, een collega-opwekker!’”. 


Meer weten over De Laerhoeve? Surf naar de website delaerhoeve.com

Bij jou in de buurt