Pascal, Sander en David
Bio-energieIeper

Pascal, Sander en David

In het kort

  • bio-energie
  • water- en afvalwaterzuiveringsinstallaties
  • energie voor 2000 huishoudens

Waterleau zet zich als toonaangevend watertechnologiebedrijf over gans de wereld – van Marrakech tot Zhahai in China - in om duurzaam watergebruik mogelijk te maken. Het bedrijf helpt gemeenten en bedrijven bij het zuiveren van afvalwaterstromen en het hergebruik ervan. En met hun biogasinstallatie kiezen ze naast blauw ook voor groen.

Waterleau ontwerpt en bouwt water- en afvalwaterzuiveringsinstallaties. Met innovatie als drijfveer bieden ze oplossingen aan voor het beheer van de volledige watercyclus. “Wij recycleren water om het weer te hergebruiken. Ook zuiveren we water tot proceswater, dat is het water dat gebruikt wordt bij een fabrieksproces. Zo kunnen we de ecologische voetafdruk van menselijke activiteit gevoelig beperken.” aldus de opwekkers.

Naast blauw ook groen!

“Vlaanderen is de bakermat van de biogasinstallaties. Waterleau sprong in 2010 als innovatieve speler met de aankoop van de site in Ieper graag op die kar om hun duurzame projecten uit te breiden.” verklaart Pascal. Blauw en groen? Top, maar wat betekent dat nu? 

De biogasinstallatie verwerkt organisch afval uit de land- en tuinbouw maar ook afval uit de voedingsmiddelenindustrie. Door vergisting bekomt men biogas. Pascal vergelijkt het met de maag van de mens, maar dan in het groot. Het gas dient als brandstof voor een generator die zowel warmte als elektriciteit produceert. De warmte wordt gerecupereerd en houdt de vergisters op temperatuur. En de elektriciteit? Die kan je nu aankopen bij de opwekkers Pascal, Sander en David. Het team op de site van Ieper staat 24 uur per dag paraat om het vergistingsproces en de energieproductie te verzekeren.

Het vergiste materiaal wordt verkocht als compost of als natuurlijk alternatief voor chemische meststof. En het water dat zo’n installatie voortbrengt? Natuurlijk zuivert Waterleau dat. “Je zou het kunnen drinken, maar zijn Belgen mentaal klaar om water uit varkensmest te drinken?” grapt David. 

De duurzame aard van het beestje

Waterleau zet de toon wat duurzaamheid betreft. De medewerkers delen alvast hun passie voor de groene zaak. En het bedrijf motiveert haar milieuspecialisten om elke dag net dat tikkeltje meer te doen voor moeder aarde. Fietsen wordt actief gepromoot, de poolwagen wordt opgeladen met zelfgeproduceerde groene stroom. De collega’s worden nu zelf aangemoedigd om de overstap ook privé naar Bolt te zetten. 

Daarnaast is de Ieperse site met de biogasinstallaties een echt onderzoeks- en kenniscentrum: “Ik ontwikkel graag. Ik denk steeds in oplossingen. Ik vind veel voldoening in de ontwikkeling van een positief verhaal uit wat eerst een groot probleem is. Mestoverschotten, slachtafval, afgekeurde etenswaren… uit bergen afval groene stroom produceren en daarbij enkel waardevolle bijproducten overhouden. Geef toe, daarvoor fiets je fluitend naar je werk.” geeft Pascal aan.

Move to improve

Waterleau en Bolt, allebei jong mét een hoek af, maar met een missie. “Met de biogasinstallaties creëren we iets blijvends en duurzaam. We hebben geen zon nodig om 24/7 lokale energie te produceren en met de hulp van Bolt op het net te gooien. Be smart, move to improve.” zegt Pascal trots. 


Wil je meer weten over Waterleau? Of heb je zin om een collega van Pascal, David en Sander te worden? Surf naar waterleau.com

Bij jou in de buurt