Karl
In het kort
- zonne-energie
- een vastgoedontwikkelaar
- energie voor 42 huishoudens
Vastgoedontwikkelaar en -investeerder Goodman is een speler van wereldformaat. Ze ontwikkelen zowel logistieke als industriële gebouwen op strategische locaties wereldwijd die verhuurd worden aan bedrijven uit tal van sectoren. In België concentreert Goodman zich op de logistieke as Antwerpen–Brussel, met onder andere een vestiging in Boom. Wat hen onderscheidt? Gebouwen die waarde creëren, niet alleen voor hun klanten, maar ook voor de gemeenschappen waarvan ze deel uitmaken.
Voetbalvelden zonne-energie
Op het dak van de Goodman-vestiging in Boom vind je maar liefst 30.000 m² aan zonnepanelen. Say what? Dat is een oppervlakte van drie voetbalvelden om groene energie op te wekken. “Vanaf de start van het ontwerp was de focus op duurzaamheid deel van het geheel”, vertelt Karl Dockx, Asset Manager bij Goodman. “Van bij het ontwerp van het gebouw hebben we er rekening mee gehouden dat het dak het gewicht van de bijna 2300 zonnepanelen kan dragen.” Maar dat is niet alles. “Onze doelstelling is circulaire logistieke gebouwen ontwikkelen met als tussenstap het Net Zero Energy gebouw”, zegt Karl. “Dit wil zoveel zeggen als een CO2-nuluitstoot.”
Een honingpot op tafel
Duurzaamheid zit ook in de kleine dingen. Op de site in Boom vonden, naast de mensen die het gebouw gebruiken, ook twee bijenkolonies huisvesting. Karl plaatste er twee bijenkasten en kijkt elk jaar weer uit naar de oogst. “Dit is iets heel simpel, maar heeft een positieve impact op onze relaties met klanten”, verklaart Karl. “Onze klanten ontvangen de ambachtelijke honing van onze bijtjes en zij kunnen die op hun beurt weer schenken aan hun medewerkers of klanten. Een lekker relatiegeschenk én bewustwording van het belang van biodiversiteit rechtstreeks op de keukentafel.” Smakelijk!
De cirkel is rond
“Door zonnepanelen op onze daken te plaatsen produceren we groene energie waardoor ook onze klanten gemakkelijk de omslag kunnen maken naar groene stroom. De energie die onze klanten niet verbruiken wordt geïnjecteerd in het net. Als dan de lokale gemeenschap de mogelijkheid krijgt om lokaal opgewekte – en dus eerlijke – groene stroom af te nemen, is de cirkel rond”, aldus Karl.
Focus op lokale productie
Bolt geeft hun energie-afnemers voeling met de lokale energieproductie door opwekkers in de kijker te zetten. Naast de transparantie over de oorsprong van hun energie - die klanten wel weten te smaken -, leert Bolt mensen dat groene stroom niet duurder hoeft te zijn. “Dat wij, Goodman, een duurzame én lokale onderneming zoals Bolt ondersteunen past in onze bedrijfsfilosofie”, zegt Karl.
Wil je meer weten over Goodman? Surf naar de website goodman.com