Jonathan
In het kort
- bio-energie
- korte keten
- energie voor 1400 gezinnen
Walvert produceert groene, lokale energie voor een duurzame toekomst. Ontmoet het team achter de groene energie van Walvert en lees meer over de aanpak en het verhaal van directeur Jonathan, een gepassioneerde duizendpoot die alles in het werk stelt om organisch afval om te zetten in hernieuwbare energie.
Walvert haalde Jonathan binnen in 2020, het was het begin van een nieuw tijdperk met een volledig vernieuwd team. Hij had geen eerdere ervaring in de landbouw, maar maakte dat meteen goed met zijn talrijke competenties opgebouwd in audits en financiën en kon dus vlot alle administratieve, financiële en operationele aspecten van de onderneming de baas. Onder zijn leiding groeide het team al snel uit tot tien mensen met verschillende expertises. Hun gemeenschappelijke doel? Organisch afval opnieuw omzetten in een waardevol product.
Niets gaat verloren
De hoofdactiviteit van Walvert bestaat in het omzetten van organisch afval in hernieuwbare energie. Daarvoor verzamelen ze voornamelijk mest, mestvocht en groenafval, van bijvoorbeeld landbouwers en tuinen. Dat organisch materiaal wordt vervolgens omgezet in digestaat, een waardevolle meststof voor landbouwers, die het gratis krijgen in ruil voor hun afval. Bovendien bemest Walvert zelf de velden met het digestaat voor een milieuvriendelijke en goedkope manier van landbouwgrondverbetering. Al die organische rijkdom wordt weer teruggegeven aan het veld. "Niets gaat verloren, alles wordt getransformeerd", benadrukt Jonathan.
Het biomethanisatieproces
Biomethanisatie kan je vergelijken met de werking van een koeienmaag, maar dan op een grotere en industriële schaal. Het afval wordt eerst gemalen en gemengd en dan meerdere maanden gefermenteerd in een vergister. Het geproduceerde biogas wordt vervolgens behandeld, gefilterd en verbrand om voldoende energie voor ongeveer 3.000 Bolt-afnemers (!) op te wekken.
Een lokaal en duurzaam project
Hiervoor werkt Walvert liefst samen met lokale partners om de voetafdruk van het afvaltransport te beperken. De landbouwers moeten dus geen grote afstanden afleggen met hun mest, en met de verwerking van 60 ton organisch materiaal per dag is de impact op het milieu en de lokale economie aanzienlijk! Daarnaast is het project ontworpen om zelfvoorzienend te zijn, inclusief de recuperatie van regenwater. Dat Walvert hierdoor klaar is voor de toekomst, is een understatement.
Een hecht en veelzijdig team
Dat Jonathan met zijn atypische loopbaan en verantwoordelijkheden van aanpakken weet, dat kunnen zijn collega’s verzekeren. Naast Walvert geeft Jonathan les in management en financiën én heeft hij een zwarte band in kungfu, van multitasken gesproken! Op dit moment leidt hij vooral nieuwe collega’s op om het project te verbeteren én natuurlijk verder uit te bouwen. Dat Walvert houdt van transparantie, is één van de redenen waarom ze kozen voor Bolt. "Op de website van Bolt kunnen consumenten zien waar hun energie vandaan komt, en dat zie je niet vaak bij andere leveranciers. Die transparantie en de focus op lokale opwekkers stemt volledig overeen met de filosofie van Walvert om lokale en duurzame energie te promoten", besluit Jonathan.