Familie Masscheleyn
In het kort
- bio-energie
- vooruitstrevend melkveebedrijf in De Panne
- energie voor 550 huishoudens
De broers Wannes, ook wel gekend als ‘de koeienman’, en Reinout, ‘de machineman’, vormen de perfecte tandem voor De Zwanebloem, het melkveebedrijf in De Panne. Veel koeien, dat betekent ook véél koeienmest. Gelukkig is er de biogasinstallatie, die niet alleen mest afzet maar ook elektriciteit opwekt. Samen met de zonnepaneleninstallatie draait Zwanebloem zo volledig op groene stroom. Knap!
Het Zwanebloem-verhaal start in 1983, wanneer Roger en Annemie een kleine boerderij met een twintigtal koeien overnemen. Het bedrijf groeit, maar de invoering van het melkquotum, dat de maximale melkproductie per boer beperkt, remt een verdere groei af. “Op een bepaald moment moesten we zelfs melk afromen om binnen het quotum te blijven”, vertelt Wannes. “2015 markeerde het einde van het melkquotumsysteem en het begin van een verdere groei.”
Familiebedrijf
Respectievelijk in 2007 en 2010 stappen de broers in het bedrijf. Intussen wonen ze, samen met hun gezinnen en ouders Roger en Annemie, op en naast het terrein. Allebei hebben ze vier kinderen, en ook de echtgenotes helpen mee. “Het is hier nog nét geen dorp”, lacht Reinout. “Het is soms druk, maar het is fijn om na het werk bij onze ouders langs te gaan voor het avondeten.” De rolverdeling tussen de twee broers is duidelijk, zodat ze niet in elkaars vaarwater zitten. “Ik ben meer ‘de koeienman’, terwijl Reinout eerder ‘de machineman’ is. Als kind reed hij hier al rond op tractors. We zijn niet de grootste babbelaars, maar op werkvlak zijn we een zeer goed team”, zegt Wannes.
Nooit genoeg energie!
Doordat zowel de woonhuizen als de stallen zich vlakbij elkaar bevinden, kan er slim worden nagedacht over energie. “Bij het melken van de koeien komt er veel warmte vrij. Die recupereren en hergebruiken we voor het verwarmen van onze woning”, aldus Wannes. “We hebben ook wat zonnepanelen, maar onvoldoende voor de volledige energiebehoefte van het bedrijf.”
Van afvalproduct tot groene stroom
Op vlak van duurzaamheid kan dit al tellen, maar de grootste energiebron bleek de koeienmest. Om het bedrijf zelfvoorzienend te maken, installeerden de broers daarom een biogasinstallatie. “We vonden onze gading niet bij de meeste biogasinstallateurs, dus hebben we de installatie zelf samengesteld, samen met verschillende partners”, knipoogt Reinout. “We zetten nu iets dat als afval wordt beschouwd om in groene energie, dat is toch ongelooflijk?” De kennis die broer Wannes heeft opgedaan tijdens zijn vorige functie bij een studiebureau voor milieuvergunningen, blijkt hier bijzonder waardevol te zijn. “We hebben ons echt verdiept in het concept van bio-energie. Nu volgen we dagelijks de Spot Belpex en kunnen we zien wat onze eigen opgewekte groene energie waard is. Boeiend!”
De beste match
De Zwanebloem kan niet alle opgewekte energie zelf gebruiken. Wannes en Reinout hebben met verschillende energieleveranciers rond de tafel gezeten om te kijken wat er kan gedaan worden met hun reststroom. “Bolt was voor ons de beste match. Jullie brengen de energie-opwekkers en -afnemers persoonlijk met elkaar in contact, dat vind ik een mooi principe. Mijn vrienden vragen nu al wanneer ze onze energie thuis kunnen gebruiken.”