Familie Dournez
Bio-energieDiksmuide

Familie Dournez

In het kort

  • bio-energie
  • ambachtelijke maar innovatieve melkveeboerderij
  • energie voor 70 huishoudens

Filip en Nadine bouwen met De Kasteelhoeve voort op een rijke familiegeschiedenis, maar doen dat met een moderne visie. Wat ooit begon als een klein melkveebedrijf, groeide uit tot een duurzame onderneming waar ambacht en innovatie hand in hand gaan. Met als kers op de taart: een biogasinstallatie, die niet alleen hun huis en boerderij van groene energie voorziet, maar nu ook de buurt laat meegenieten dankzij Bolt. “Lokale verankering vinden we erg belangrijk!”

Filip groeide op tussen de koeien, omringd door het boerenleven dat zijn familie al generaties lang kenmerkt. Het begon allemaal in 1919, toen zijn overgrootouders ‘De Kasteelhoeve’ oprichtten. In 1992 stapte Filip zélf in het familiebedrijf. "Dat is intussen ook alweer even geleden," zegt hij met een glimlach.

30 naar 300

De echte groei kwam echter pas in 2015, toen het melkquotum werd afgeschaft. Vanaf dat moment ging De Kasteelhoeve van 30 naar 300 koeien. Met die schaalvergroting kwamen ook de investeringen in duurzaamheid. "Helaas is een dergelijke schaal nodig om zulke investeringen rendabel te maken", legt Filip uit. Zo evolueerde het bedrijf stap voor stap naar een moderne, duurzame melkveehouderij.

Koken op biogas

Filip raakte al jaren geleden gefascineerd door het idee om energie op te wekken uit reststromen. “Ik zag ooit een reportage over een afgelegen regio in India,” vertelt hij. “Daar hadden mensen geen toegang tot nutsvoorzieningen en gebruikten ze koeienmest om hun eten te bereiden. Dat zette me aan het denken.”

Filip en zijn vrouw Nadine besloten om zelf te investeren in een biogasinstallatie. En nu is de cirkel rond, want ook dit gezin kookt tegenwoordig op groene bio-energie die ze opwekken uit koeienmest. Maar daar blijft het niet bij. “Al onze stallen zijn aangesloten op een warmtenet,” legt hij uit. “Mensen vergeten vaak dat een draaiende motor niet alleen elektriciteit levert, maar ook warmte. Die benutten we volledig.” Een slimme manier om efficiënt en duurzaam met energie om te gaan.

De koe bij de horens vatten

De Kasteelhoeve is veel meer dan een gewoon melkveebedrijf. “We doen van alles,” lacht Filip. “Een deel van de melk wordt afgenomen door een zuivelproducent, maar dan wel een duurzame,” benadrukt hij. “Het is een groot bedrijf, maar ze zetten sterk in op het verkleinen van hun ecologische voetafdruk en werken bijna energieneutraal.” Daarnaast verwerken ze de rest van de melk zelf tot kaas, karnemelk en boter.

Echte boter

“Wist je dat 95% van de boter die je in de winkel kan kopen, niet gemaakt wordt in een traditionele boterkarn? Wij werken nog op ambachtelijke wijze: we draaien room in een grote ton totdat het slagroom wordt. Daarna scheiden we de twee componenten: aan de ene kant krijgen we boter, aan de andere kant karnemelk. De enige juiste manier, als je het mij vraagt.”

Gastronomische kaas

Een dag in het leven van Filip en Nadine begint om 6 uur 's ochtends en eindigt rond 20 uur – elke dag van de week. Toch nemen ze af en toe een pauze en gaan ze samen met hun zoon Emiel uit eten. “We zijn behoorlijk gastronomisch ingesteld,” knipoogt Filip. “Dan gaan we bijvoorbeeld naar het Notarishuys hier in de buurt, dat ook in de Gault Millau staat. Ze gebruiken daar onze kazen. Heerlijk!”

Streekstroom

Lokale verankering, dat vinden Filip en Nadine belangrijk. Daarom hebben ze zich aangesloten bij Bolt als verdeler van hun groene energie. “Bolt zet in op ‘streekstroom’, waarbij elke energie-afnemer precies weet waar zijn energie vandaan komt. Daar kan ik me helemaal in vinden. Het idee dat buurtbewoners onze energie kunnen afnemen, vind ik echt een mooi concept.”

Bij jou in de buurt