Bart en Mieke
Bio-energieArdooie

Bart en Mieke

In het kort

  • bio-energie
  • een circulaire boerderij
  • energie voor 21 huishoudens

Op de vraag ‘wie zijn jullie en wat doen jullie?’ antwoordden Bart en zijn vrouw Mieke trots: “Wij zijn varkenshouders.” Met hart en ziel beoefenen ze de stiel, maar dat doen ze niet op de traditionele manier. Ze wekken zelf hun groene energie op en beperken de uitstoot van ammoniak via een ingenieus systeem. Met dat laatste viel het duo zelfs in de prijzen. “Het klopt dat we met Akivar niet vies zijn van een experiment.”

Bart en Mieke pendelen tussen hun zeugenbedrijf in Ardooie en de nieuwe stal in Koolskamp, waar ze de varkentjes ‘afmesten’. De noodzaak om een nieuw gebouw neer te planten, bracht ook mogelijkheden met zich mee. “Natuurlijk hebben we al een zonnepaneleninstallatie op ons bedrijf in Ardooie, maar dat is een kleinigheid. In Oostkamp wilden we een stapje verder gaan.”

Van rest tot mest

Landbouwbedrijven worden vaak met het vingertje gewezen als het gaat over milieuvervuiling. Bij Akivar laten ze zien dat het ook anders kan. Klaar voor een lesje landbouwkunde? “Wij nemen groenteresten af van een saladefabriek, zoals bijvoorbeeld het onderste deel van een selderstengel of het hart van een krop sla. Die resten verwarmen we in grote tanks en mixen we fijn tot een brij. Deze lekkernij, die heerlijk naar verse soep ruikt, gaat dan naar onze varkens”, vertelt Bart. 

Het resultaat? Kraakverse mest. “Met de steun van de Europese Unie heb ik vervolgens een mestschuivensysteem bedacht. Dit systeem verwijdert de mest onmiddellijk uit de stal, waardoor er minder tijd vrijkomt om schadelijke emissies zoals ammoniak en stikstof uit te stoten”, gaat Bart verder.  

En er is meer…

Want wist je dat verse mest veel meer energie bevat dan droge? Bart legt uit: “We hebben geïnvesteerd in een pocketvergister. In deze installatie wordt kraakverse mest vergist. Tijdens dit fermentatieproces zetten bacteriën de organische stof om in biogas. Het biogas wordt in een warmtekrachtkoppeling op zijn beurt omgezet in duurzame elektriciteit en warmte. Deze energie gebruiken we dan weer om de brij voor de varkens te maken. Zo is de cirkel rond.”

Economologisch

Twee-derde van de opgewekte energie gebruiken Bart en Mieke zelf, een-derde wordt terug op het net geïnjecteerd en aangeboden via Bolt. “Het is fijn dat Bolt mensen zoals ons een platform geeft. Door mijn verhaal te doen hoop ik andere boeren te motiveren om ook op zoek te gaan naar innovatieve en milieubewuste oplossingen”, aldus Bart. "We willen laten zien dat het ecologische en economische aspect wél hand-in-hand kunnen gaan."

Work hard, play hard

"Het nadeel van de systemen die we hebben uitgedacht, is dat je ze moeilijk onbemand kan laten. Mieke en ik zijn al even op zoek naar een extra werkkracht, maar het is niet gemakkelijk", vertelt Bart. "Personeelsrekrutering is ook niet meteen onze dada." Op vakantie gaan is dan misschien geen evidentie, op zaterdag supporteren voor de kinderen is dat wél. "Onze tweeling Lars en Lien zijn fervente voetballers. Volgens Mieke supporter ik soms wat fanatiek, maar wat kan ik zeggen, ik ben hun grootste fan.”

Bij jou in de buurt