Jan Van Biesen, nethoofd Studio Brussel: “Met uitzendingen vanop onze Camping Belgica zorgt Studio Brussel elke zomeravond voor de beste tunes bij de vakantie in ons eigen land. We zetten ook een stap vooruit op het vlak van klimaatvriendelijke technologie, want Camping Belgica draait niet op een vervuilende dieselgenerator maar op een modulair zonnepanelenpark. Dat is niet alleen uniek, we testen hiermee een nieuwe technologie die de festivals kunnen gebruiken als ze in de toekomst opnieuw opstarten.”
Pieterjan Verhaeghen, CEO van Bolt: “Festivals hebben ontegensprekelijk een ecologische voetafdruk. Organisatoren werken hard aan duurzaamheid. Drinkbekers worden al enkele jaren gerecycleerd, ook qua afvalbeheer doen ze grote inspanningen. Maar wanneer het over energie gaat, is er nog véél progressie mogelijk.”
Daarom ontwikkelde Bolt zijn microgrid: een modulair zonnepanelenpark dat, in combinatie met een batterij, een volledig festival van lokaal opgewekte stroom kan voorzien.
Verhaeghen: “We zijn ontzettend blij dat StuBru wil samenwerken met Bolt. Wat we hier op Camping Belgica in het klein doen, door de uitzendingen en dj-sets van stroom te voorzien, willen we de volgende jaren in het groot herhalen. Onze doelstelling, als duurzaam energieplatform, is Belgen voorzien van echte lokaal opgewekte streekstroom. Die willen we ook aan de festivals leveren. We willen de festivals de komende jaren begeleiden om écht groen te worden, voorbij de fake groene marketing met hier en daar een zonnepaneel."
Festivals tegen 2023 generatorvrij
Voor energieplatform Bolt is het mobiel zonnepanelenpark van Camping Belgica een voorproefje voor de zomer van 2021. “Om een festival zoals Rock Werchter volledig op hernieuwbare energie te kunnen laten draaien, heb je meer dan 1000 zonnepanelen nodig. Dit project, met 72 zonnepanelen, is de ideale testcase voor de volgende festivalzomer”, zegt Verhaeghen.
Bolt wil festivals volledig generatorvrij maken tegen 2023. Hiervoor werken ze samen met Greener (dat zorgt voor de batterij-opslag) en Enervest (waarmee het modulaire zonnepanelenpark ontwikkeld werd). “We dromen van een mobiel zonnepanelenpark dat het land kan rondreizen, van festival naar festival, met hopelijk ook enkele windmolens”, aldus Verhaeghen.
Technisch gezien zal dat heel wat voorbereidingen vragen: "Je wekt de grootste hoeveelheid zonne-energie overdag op, maar het energieverbruik van festivals piekt vooral later in de avond, wanneer de headliners op het podium staan. We willen volgend jaar exact monitoren op welke momenten het stroomverbruik op festivalterreinen piekt. Zo kunnen we het productieproces voor groene stroom jaar naar jaar finetunen”, zegt Verhaeghen.
"Een stabiele stroomlevering is wat iedereen nodig heeft. En omdat de zon niet op elk moment van de dag even hard schijnt, moeten we de opgewekte stroom kunnen bewaren. De megabatterij van Greener is perfect om zonnestroom tijdelijk op te slaan en op een later moment als deze nodig is weer te kunnen gebruiken. Schoon, stil en efficient", zeg Dieter Castelein, cofounder van Greener.
Mobiel zonnepanelenpark
De installatie van Camping Belgica is een microgrid: een volledig zelfvoorzienend energienetwerk op de eventsite. Het bestaat uit een mobiel zonnepark van 72 panelen. Wanneer de zon schijnt én er tegelijkertijd veel energie nodig is, gebruikt Camping Belgica de zonnestroom van de panelen rechtstreeks. Natuurlijk zal de zon niet altijd schijnen op het moment dat er stroom nodig is, en vice versa. Hoe lost Bolt dat op?
Wanneer de zon harder schijnt, en de panelen dus meer stroom opwekken dan op dat moment nodig is, wordt de resterende zonnestroom in een batterij opgeslagen. Wanneer de zon ‘s avonds ondergaat, en er dus geen energie meer opgewekt wordt maar er wel nog energie nodig is, geeft de batterij de nodige energie voor Camping Belgica.
Over Bolt
Groene energie is de makkelijkste manier om iets te doen aan onze ecologische voetafdruk.
Bolt wil niet alleen festivals op lokaal opgewekte groene stroom doen draaien, maar ook mensen thuis bewust laten kiezen voor ‘streekstroom’ om de transitie naar groen in België te versnellen. Via het platform kan je als consument kiezen voor de stroom van lokale energieopwekkers zoals de boerderij van Valerie en Frederik of de tennisclub van Chris en Jeroen.
Veel gezinnen dénken dat ze vandaag al voor groene energie kiezen, maar dat is niet altijd even waar. Het huidige aanbod aan groene contracten is weinig transparant.
Daarom maakt Bolt, het allereerste energieplatform in België dat een directe connectie maakt tussen energie-opwekkers en consumenten, het heel gemakkelijk om rechtstreeks energie te kopen van lokale, groene opwekkers. Ze geven energie een gezicht, laten mensen kiezen voor echt groene energie van echte mensen.