Nieuws

Bolt en Biolectric succesvol op weg om landbouw te verduurzamen

Dorien
Dorien

Energieplatform Bolt slaat de handen in elkaar met biotechnologiebedrijf Biolectric om de landbouw te verduurzamen. Via de pocketvergister van Biolectric kunnen landbouwers hun mest omzetten in groene stroom. Stroom die ze niet enkel gebruiken om hun eigen bedrijf te voorzien van energie, maar dankzij Bolt ook kunnen aanbieden aan consumenten op de energiemarkt in België. Op die manier draagt de landbouwsector rechtstreeks haar steentje bij aan de energietransitie in België. Vandaag zijn reeds 10 installaties actief op het Bolt-platform.

Bio-energie, hoe werkt dat? 

Een pocketvergister, of biogasinstallatie, pompt verse mest naar een silo waar het met behulp van een verbrandingsmotor en generator wordt omgezet in groene stroom. Wat er overblijft is de ideale grondstof om akkers en weilanden mee te bemesten. Met een biogasinstallatie kan een landbouwbedrijf zijn methaanemissies op de boerderij verminderen en een equivalent van de jaarlijkse CO2-uitstoot van 375 auto’s uitsparen. Biolectric installeerde intussen zo’n 60 pocketvergisters in België, waarvan de tiende installatie nu op het Bolt-platform beschikbaar is.

"Oplossingen als een pocketvergister zijn alvast een groot onderdeel van een duurzame transitie in de landbouwsector."
- Philippe Jans, CEO van Biolectric

Stabiele groene stroom

In vergelijking met zon- en windenergie is bio-energie minder volatiel. Er is 24 op 7 aanvoer van mest en bijgevolg een constante uitvoer van groene energie. Een installatie van Biolectric heeft gemiddeld een vermogen van 20 kW. Waardoor er al snel een overschot van energie is.

"“Bolt zorgt er op zijn beurt voor dat het overschot aan energie niet verloren gaat. Zo goed als elke installatie die door Biolectric geïnstalleerd wordt, wordt aangesloten bij Bolt om het overschot aan energie beschikbaar te stellen voor gezinnen in België. De groene stroom en warmte die een landbouwbedrijf produceert, gebruiken ze in eerste instantie voor hun eigen bedrijf, en wat ze teveel hebben, verkopen ze terug aan het net.”"
- Pieterjan Verhaeghen, CEO en medeoprichter van Bolt
Opgewekte bio-energie per installatie

Vandaag telt Bolt tien biogas-installaties van Biolectric-makelij op het platform. Verschillende boeren uit Wuustwezel, het Heuvelland, Ranst, Gozée, Hove, Lokeren, Kalmthout, Wijtshoute, Zulte en Eksaarde delen hun reststroom met huishoudens in België. “We hopen dat zij andere ondernemers kunnen inspireren om mee hun schouders te zetten onder de vergroening van België. Het is onze ambitie om op termijn drie energie-opwekkers te hebben in elke gemeente. Zo kan iedereen gewoon om de hoek stroom kopen”, aldus Pieterjan.

Tom uit Hove als eerste installatie op het Bolt-platform 

In 2009 installeerde Philippe Jans de eerste biogasinstallatie op het melkveebedrijf van Tom De Bontridder in Hove. “Boeren wilden hun steentje bijdragen voor het klimaat en zagen in bio-energie ook een interessant terugverdienmodel”, vertelt Philippe. Om het hoge energieverbruik van zijn bedrijf te compenseren besloot Tom met Biolectric in zee te gaan. Samen installeerden ze de eerste van een grote reeks pocketvergisters. Een parcours van vallen en opstaan, maar met succes, ondertussen draaien er meer dan 250 installaties in heel Europa.

"“Eigenlijk kan je het vergelijken met de automobielsector. De eerste auto die je bouwt staat waarschijnlijker vaker in panne dan dat hij rijdt. Na een tijdje maak je degelijke auto’s, maar blijf je onderzoeken hoe het nog beter kan. Hoe kan je het rendement en gebruiksgemak verhogen en je uitstoot verlagen? Deze vragen stellen we onszelf bij Biolectric dagelijks”, aldus Philippe. Nu, twaalf jaar later, is Biolectric uitgegroeid tot de referentie in pocketvergisters. “Boeren van Italië tot Polen spreken eigenlijk niet over pocketvergisters, maar noemen het ‘hun Biolectric’.”"
- Philippe Jans, CEO Biolectric
Tom De Bontridder en Philippe Jans

Meer informatie over de bio-energie installaties van Biolectric vind je op biolectric.be

Lees meer