Opinie

België: offhore heroes, onshore losers

Pieterjan
Pieterjan

Ons land behoort tot de wereldtop als het aankomt op windmolens op zee. Voor u voorbarige conclusies maakt: dat is lang niet genoeg voor het klimaat, want België behoort ook tot de klimaatbullebakken van Europa. We laten enkel het Hongarije van Orban en het Polen van Tusk achter ons.

Ooit waren we nochtans koploper in windenergie. In 1986 bouwden we zelfs het allereerste windmolenpark op de pier van Zeebrugge. Onze voorsprong zijn we verloren omdat windturbines landinwaarts te veel tegenwind krijgen. Dat is pijnlijk jammer, want ze zijn cruciaal om onze hernieuwbare energieproductie op te krikken, en er is nog voldoende ruimte om windmolens te bouwen waar ze niemand storen.

Op het eerste gezicht lijkt België goed bezig met de ontwikkeling van hernieuwbare energie. Grote windparken op zee en een recordjaar voor zonne-energie in 2023 zouden dat toch doen vermoeden. Bovendien laten Belgische politici en media voortdurend uitschijnen dat we op de goede weg zijn. Maar dat is niet zo. België behoort tot de slechtste leerlingen van de klas en bevindt zich zo tussen de klimaatbullebakken van Europa als het gaat om hernieuwbare energieproductie.

Terwijl buurland Duitsland reeds de 52% hernieuwbare energieproductie aantikt, blijft België steken op slechts 33%. De harde waarheid is dat we enkel landen als Hongarije en Polen - dat zelfs juridische stappen onderneemt tegen het ‘Fit for 55’ pakket van de EU - achter ons laten. Onze huidige doelstelling om tegen 2030 op 65% te landen, lijkt een verre droom. Dat terwijl de vraag naar elektriciteit in de nabije toekomst door de elektrificatie van verwarming, transport en industrie nog zal verdrievoudigen.

"Om de Belgische doelstelling te halen, is er meer nodig dan enkele windmolens op zee. In het binnenland wordt zonne-energie grotendeels omarmd, maar windturbines blijven ongewenste gasten. Mensen vrezen overlast en visuele vervuiling, ondanks dat er voldoende open ruimte is in België."

Als energieplatform voor lokale, groene stroom wil Bolt het imago van windenergie opkrikken. Deze zomer deden we dat door de eerste mobiele windmolen - Breeze Springsteen - op Belgisch festivals te zetten. We willen met die actie ook onze politici oproepen om in het nieuwe beleidsplan een duidelijk plan van aanpak te formuleren rond windenergie. Want terwijl wij er eentje op één dag bouwden, duurt de administratieve molen voor vaste windmolens in ons land nu jaren. Door protesten, vergunningen en politiek spel. Dat moet een pak sneller en eenvoudiger, want het klimaat heeft zo stilaan zijn kookpunt bereikt.

We hebben in België veel meer windmolens nodig om de klimaatdoelstellingen van 2030 te halen. Windenergie is een van de schoonste vormen van energie en een belangrijke aanvulling op zonne-energie. Windmolens blijven groene stroom produceren, lang na zonsondergang. We moeten verder kijken dan onze eigen achtertuin en onze pijlen richten op een groene en gezondere toekomst. Laten we bewijzen dat we niet alleen offshore heroes zijn, maar ook leiders in onshore windenergie.

Lees meer