Nieuws

Bolt brengt eerste mobiele windmolen naar Rock Werchter

Hope
Hope

Voor het vierde jaar op rij slaan we de handen in elkaar met Rock Werchter om het festival te verduurzamen met lokaal opgewekte groene stroom. Dit jaar lanceren we een primeur: de allereerste windmolen op een Belgisch festival en bij uitbreiding op het Europese vasteland. Zo kan Rock Werchter ook na zonsondergang maximaal gebruikmaken van duurzame energie.

Op een dag tijd werd de 20 meter hoge windmolen geïnstalleerd op de weg tussen het Festivalpark en de campings. Je kan ‘m haast niet missen: met een sympathiek gezicht en paars-groene kleur kan je de windturbine over het hele festival spotten.

Rock Werchter op groene stroom

Naast windenergie van onze windmolen, kiest Rock Werchter ook voor groene netstroom via Bolt. Die netstroom komt van onze energie-opwekkers Kevin en Fatih, die windenergie opwekken in de Gentse haven. En dan is er nog de Solar Container: een grote mobiele zonne-installatie van 170m² die aan de ingang van het Festivalpark zonne-energie opwekt.

Dankzij de zon, de wind en drie superbatterijen, draaien de North West Walls-site en de Aperol stage op duurzame stroom. Rock Werchter wordt daardoor een pak minder afhankelijk van dieselgeneratoren en verkleint z’n CO2-voetafdruk. “Dieselgeneratoren zijn niet verdwenen, maar worden slimmer en minder gebruikt. Waar mogelijk kiezen we voor hybride oplossingen zoals de windmolen, zonnepanelen en superbatterijen”, vertelt de organisatie.

Windenergie terug op de kaart


Met onze sympathieke, mobiele windmolen wil Bolt bovendien windenergie terug op de kaart zetten.

"Windenergie is cruciaal om een inhaalbeweging te kunnen maken op vlak van hernieuwbare energieproductie in ons land. Nog te vaak krijgen windturbines tegenwind. Mensen willen ze niet in hun buurt. Nochtans hebben we ze nodig als we tegen 2030 een groene energietransitie willen maken"
- Pieterjan Verhaeghen, medeoprichter en CEO van Bolt

Tegen 2030 moet 65% van onze stroom hernieuwbaar zijn, maar we stranden vandaag op slechts 33%. In 1986 was België nog koploper met het eerste windmolenpark op de pier van Zeebrugge, maar die voorsprong zijn we intussen verloren. Dat is jammer, want windenergie is een van de schoonste vormen van energie én is een belangrijke aanvulling op zonne-energie. Lang na zonsondergang blijven windmolens groene stroom produceren.

Er is ook voldoende open ruimte in België waar we windmolens kunnen zetten die niemand storen.“We dromen van meerdere sympathieke windmolens als deze, die we op verschillende plaatsen in België kunnen inzetten”, vertelt Pieterjan Verhaeghen. De mobiele windmolen wordt na Rock Werchter alvast ingezet op andere evenementen om nadien een vaste plek te krijgen.

Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst.

Lees meer