Interview

Wannes van Boeren & Buren: 'Streekproducten, maar ook streekstroom. Kies gewoon lokaal, altijd.'

Aline
Aline

Boeren & Buren, de naam zegt het al. Belgische boeren verkopen hun producten aan lokale hubs, oftewel Buurderijen. Daar kan jij als ‘buur’ en consument terecht voor verse seizoensproducten, terwijl je een gezellig praatje maakt met de boer. “Geloof me, veel korter dan dit wordt de keten niet.” Aan het woord is Wannes De Jonghe, communicatie- en marketingverantwoordelijke bij Boeren & Buren én trotste energie-afnemer bij Bolt. “Ook als het gaat over energie, kies ik bewust lokaal.”

Vertel eens. Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Wannes, ik ben net 31 jaar geworden, maar je mag ook jonge millennial schrijven hoor (lacht). In het kort kan je me googlen onder de termen, ‘badminton’, ‘cinema en theater’, ‘het leven vieren’ en ‘activisme’. 

Activisme, dat kan veel zaken betekenen. 

Klopt. De klimaatcrisis is wel iets waar ik van kan wakker liggen. Ik heb bijvoorbeeld in alle klimaatmarsen meegelopen. Het klimaatverhaal blijft voor veel mensen een ‘ver-van-mijn-bed-show’, terwijl het al een pak later dan vijf voor twaalf is. Met Boeren & Buren proberen we ook zerowaste te gaan. We denken goed na over welke boeren we aan welke buurderijen koppelen. Waarom moeten producten vijf keer de aarde rond vooraleer ze op ons bord terechtkomen? 

Draag je – naast je werk voor Boeren & Buren – ook op andere manieren je steentje bij?

Ja, en daar blog ik dan over op onze website van Boeren & Buren. Zo is de cirkel weer rond (knipoogt). Ik maak zelf kombucha en kefir, en groei mijn eigen kruiden en groenten. Mijn huisgenoot en ik staan graag in de keuken. Een tip voor iedereen die géén keukenprinses is: Too Good to Go en Phenix zijn fijne bedrijven die de strijd aangaan tegen voedselverspilling. En ik kies naast streekproducten, ook voor streekstroom via Bolt.

Boeren en Buren_Illias Teirlinck

Was Bolt je eerste keuze?

Ik kende Bolt bij mijn verhuis naar Brussel nog niet! Ik woonde in een huis met vrienden in Schaarbeek en we hadden chance om eigenaars te zijn van een zonnepaneleninstallatie. Ik heb vroeger nog gewerkt als copywriter voor een zonnepanelenbedrijf, dus ik kende er wel wat van. Helaas werd onze opbrengst niet in rekening genomen door de energieleverancier. We probeerden op allerhande manieren contact met hen te maken, tevergeefs. 

En toen?

Toen ben ik snel overgeschakeld, tiens. Het contrast kon niet groter zijn. Bij Bolt ervaar je een persoonlijk contact en krijg je te maken met experten. Onlangs nog, toen mijn huisgenoot zich zorgen maakte over de stijging van de energieprijzen, konden we vlot terecht bij jullie helpdesk. Mijn vragen en bezorgdheden werden meteen behandeld.

Wij proberen het anders te doen. Is er iets bij jou blijven hangen?

Ja, de manier waarop jullie de energie-opwekkers naar voren brengen. Dit doet me denken aan de boeren van Boeren & Buren. Jullie zetten, net zoals wij, ook in op een eerlijke verloning. Dit economisch model vind ik om verschillende redenen belangrijk, waaronder het gevoel van community

Welke uitvinding zou jij thuis of hier goed kunnen gebruiken om een duurzaam leven gemakkelijker te kunnen maken?

Ik hou van een lang, warm bad nemen. Jammer genoeg is dit niet de meest verantwoorde guilty pleasure. Op het dak van de Abattoir in Anderlecht zijn er nu plannen om een openluchtzwembad te plaatsen. Het water wordt verwarmd door recirculatie van de warmte die sowieso al gebruikt wordt voor de plaatselijke activiteiten. Zoiets zou ik ook wel op het dak van mijn appartement willen. Alle daken in Brussel vol met baden! 

Benieuwd naar de buurderij bij jou in de buurt? Neem dan als de bliksem een kijkje op boerenenburen.be

Lees meer