Groene energie

De energietransitie, wat bedoelen ze daar nu mee?

Charlotte
Charlotte
Je kan er haast niet omheen: met de term energietransitie wordt volop gesmeten. Oké, maar wat bedoelen ze daar nu net mee? We leggen het graag voor je uit!

Ongeziene bosbranden, onverwachte overstromingen, grillige weersveranderingen… helaas zien we het allemaal voor onze ogen gebeuren. De planeet roept om actie, enkel zo kunnen we het tij keren. Stap voor stap passen we onze manier van leven aan om de natuur weer te kunnen laten opleven. 

Hoe? Door het probleem aan te pakken: onze uitstoot van broeikasgassen drastisch terugdringen. Fossiele brandstoffen zijn de grote boosdoeners. We zullen dus naar alternatieven moeten zoeken, die ervoor zorgen dat we er niet meer afhankelijk van zijn. De overgang naar hernieuwbare energiebronnen noemen we de energietransitie. Enkel op die manier kunnen we de klimaatverandering tegengaan. 

Dus wanneer iemand het woord energietransitie in de mond neemt, dan bedoelt die persoon de overgang van onze huidige manier van energieverbruik naar een groenere, zuinigere en slimmere aanpak. 

België bouwt mee aan een klimaatneutraal Europa tegen 2050: een serieuze uitdaging, want dat betekent dat we over minder dan dertig jaar werken en leven zonder het milieu extra schade te berokkenen. Omdat te kunnen bewerkstelligen moeten we zo snel mogelijk afstappen van fossiele brandstoffen (zoals aardgas en stookolie) om onze gebouwen en huizen te verwarmen en vaarwel zeggen tegen auto’s die rijden op benzine of diesel. Bolt geeft je alvast tips om elektriciteit en gas te besparen. Stap jij mee op de groene kar? Het is de hoogste tijd! 

Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst.

Hey, ik ben Charlotte!

Ik schrijf regelmatig voor Bolt als freelancer. Dit artikel is er om je te helpen. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

We zijn vandaag bereikbaar tot 17:00

Meer lezen?