Energie bij je thuis

Energiezuinig Wonen van A tot Z: Van EPB naar Circulair Wonen

Hope
Hope

Van EPB en EPC naar E-peil en BEN, je kan vandaag geen steen meer verleggen zonder om de oren geslagen te worden met dit soort afkortingen. Maar wat betekenen al die ingewikkelde energietermen nu precies? En hoe zit het met circulair en modulair bouwen? Dit artikel dompelt je onder in het technische jargon rond (ver)bouwen en energiezuinig wonen.

Wat is het verschil tussen EPB en EPC?

Een EPB (‘EnergiePrestatie en Binnenklimaat’) is een verplichte aangifte die je moet indienen bij een nieuwbouw of een grote verbouwing. Er wordt een studie uitgevoerd waarbij er gekeken wordt naar alle gebruikte materialen en installaties om je woning zo energiezuinig mogelijk te maken. 

Een EPC (‘EnergiePrestatieCertificaat’) daarentegen is een energiecertificaat dat potentiële huurders of kopers laat zien hoe energiezuinig de huidige woning is. Zelfs als je dus niet gaat renoveren, maar gewoon in een huur- of koopwoning trekt, krijg je een EPC-certificaat. Een EPC kan ook worden berekend op basis van de EPB-aangifte. In België zijn beide verplicht en kan je boetes krijgen als je niet voldoet aan de regelgeving.

EPB

EPC

Energieprestatie en binnenklimaat

Energieprestatiecertificaat

EPB-aangifte

EPC-certificaat

Enkel voor nieuwbouw en verbouwingen

Voor alle woningen die verhuurd of verkocht worden

Opgemaakt door een EPB-verslaggever

Opgemaakt door een energiedeskundige type A

Beschrijving van alle gebruikte materialen en installaties

Berekende energiescore in kWh/m2 per jaar

Focust zich op het binnenklimaat, de thermische isolatie en de energieprestatie

Focust zich op de huidige staat van de woning op vlak van energie-efficiëntie

Eenmalige aangifte, definitief 

10 jaar geldig, kan in de tussentijd herberekend worden

E-peil, dat is toch niet gezond?

Grapje, het E-peil heeft uiteraard niets te maken met nutriscores en E betekent in dit geval ook niet slechter dan A. Een E-peil is een van de vele EPB-eisen (naast S-peil, U-waarde, K-peil,…) voor energieprestatie. De ‘E’ van het E-peil staat voor ‘energiezuinig’ en is een score die aangeeft hoe energiezuinig je woning is. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw is. Helaas kan je niet zelf je E-peil berekenen, daar is gespecialiseerde EPB-software en een EPB-verslaggever voor nodig. 

Ben ik BEN?

BEN staat voor ‘Bijna EnergieNeutraal’, en dat zegt precies wat het is: een gebouw dat zo goed als geen energie verbruikt. Bouwen volgens de BEN-principes is sinds 2021 de standaard voor nieuwbouw in België, in heel Europa zelfs. Het bijzondere aan BEN-gebouwen is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De weinige energie die toch nog nodig is, wordt uit hernieuwbare energiebronnen gehaald. Kortom, je bespaart op energiekosten, helpt het milieu, en geniet van optimaal comfort. Win-win-win!

Goed om weten

De EPB-regelgeving legt de basis voor het realiseren van een BEN-woning. Om als BEN-gekwalificeerd te worden, moet een gebouw voldoen aan de EPB-normen en deze in bepaalde opzichten overtreffen, zoals het behalen van een E-peil lager dan E30. Bij een passiefwoning ligt het E-peil vaak nog lager en kan het zelfs negatief zijn, wat betekent dat de woning meer energie opwekt dan verbruikt.

Circulair wonen, wat is dat?

Circulair wonen is een benadering van bouwen en wonen waarbij de focus ligt op het minimaliseren van afval en het maximaliseren van hergebruik en recycling van materialen. Dit wordt ook wel ‘urban mining' genoemd. Het doel is simpel: streven naar een ‘gesloten kringloop’ waarin materialen en energie voortdurend worden hergebruikt.

Enkele concrete voorbeelden:

  • Je maakt isolatieschuim uit papierafval of oud textiel.

  • Je recupereert oude bakstenen of tegels en re-integreert ze in je nieuw ontwerp.

  • Je investeert in hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen of een warmtepomp.

  • Je doet in je tuin aan composteren en permacultuur, waarbij afval wordt omgezet in voedingsstoffen.

Modulair wonen betekent dat een gebouw is samengesteld uit vooraf gefabriceerde modules die eenvoudig kunnen worden vervangen of hergebruikt. Dit maakt renovaties makkelijker en vermindert de hoeveelheid afval. Modulair wonen sluit naadloos aan bij circulair wonen, omdat het dezelfde principes van hergebruik en duurzaamheid hanteert.

Goed om weten

Modulaire woningen worden ook wel ‘prefabwoningen’ genoemd, wat soms een negatieve connotatie heeft. Onterecht! ‘Prefab’ staat voor ‘prefabricatie’, doordat de modules buiten de bouwplaats worden vervaardigd. Door deze aanpak is er minder overlast voor de buurt, wordt er minder energie verbruikt en verloopt het werk efficiënter, waardoor dat de impact op het milieu afneemt.

Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst.

Hallo, ik ben Hope!

Als community specialist is het mijn taak om energie toegankelijk te maken voor iedereen. Is dit artikel volgens jou vlot geschreven, of heb je nog opmerkingen? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen.

We zijn vandaag bereikbaar tot 17:00

Meer lezen?