Alle hernieuwbare energiebronnen op een rijtje:
- Zonne-energie
- Windenergie
- Hydraulische energie of waterenergie
- Bio-energie: de vergisting van mest of voedselresten
Bekende niet-hernieuwbare energiebronnen zijn:
- Verbranding van fossiele brandstoffen, zoals aardgas, aardolie of steenkool
- Kernenergie
- ‘Bio-energie’: de verbranding van bomen of restafval
Goed om weten
Goed om weten Niet alle vormen van bio-energie zijn een duurzaam alternatief voor niet-hernieuwbare energiebronnen. Lees meer over bio-energie.
Waarom hernieuwbare energiebronnen?
Zoals we hierboven al vertelden, zijn hernieuwbare energiebronnen er om de klimaatverandering tegen te gaan. In tegenstelling tot niet-hernieuwbare energiebronnen stoten ze geen CO2 of koolstofdioxide uit in de lucht. Dit maakt ze heel geschikt om stroom mee op te wekken zonder dat dit tot gevolg heeft dat de aarde verder opwarmt, zoals bij fossiele brandstoffen.
Daarnaast is België voor niet-hernieuwbare energiebronnen grotendeels afhankelijk van andere landen, zoals Rusland. Inzetten op hernieuwbare energiebronnen biedt ons als land de mogelijkheid om minder afhankelijk te worden van buitenlandse energieleveranciers. Dit zorgt voor energieprijzen die minder schommelen, als de vraag op de internationale markt bijvoorbeeld zou toenemen.
Tenslotte zijn hernieuwbare energiebronnen onuitputtelijk. Ze kunnen niet ‘opraken’ en zijn daardoor op veel vlakken voordelig voor jou én onze aarde.