Netkosten voor de netbeheerder
Voor we uitleggen hoe het capaciteitstarief wordt berekend, is het belangrijk dat je weet hoe je elektriciteitsfactuur is opgebouwd. Bij Bolt, bijvoorbeeld, betaal je steeds de prijs voor de stroom van jouw lokale energie-opwekker, netkosten en bijdragen, BTW en een platformkost. Het capaciteitstarief heeft enkel invloed op het deel netkosten. Dit zijn de kosten die je betaalt aan de netbeheerder (Fluvius) voor de goede werking van het Belgische stroomnet en het energietransport tot bij je thuis. Bij elke leverancier zijn deze kosten dezelfde.
De hoeveelheid stroom die je tegelijk verbruikt
Er worden steeds minder fossiele brandstoffen gebruikt en elektrische alternatieven maken hun opmars: denk aan elektrische wagens, warmtepompen of het installeren van zonnepanelen. Hierdoor wordt het stroomnet op een andere manier gebruikt en komen er vaker ‘verbruikspieken’ voor, die het net kunnen overbelasten. Het capaciteitstarief gaat rekening houden met deze pieken of de hoeveelheid stroom die je tegelijk verbruikt. Het tarief moedigt zo aan om bewuster om te gaan met je verbruik en je verbruik te spreiden.
Verrekend op je afrekening
Het capaciteitstarief is niet terug te vinden op je maandelijkse voorschotfactuur, maar op je afrekeningsfactuur. Geen zorgen, de nieuwe berekening heeft slechts impact op gemiddeld 7% van je totale factuur en wordt automatisch doorgevoerd.
Berekening van het capaciteitstarief
Om te weten hoeveel het capaciteitstarief zal bedragen op je afrekeningsfactuur, wordt er gekeken naar hoeveel stroom je tegelijk verbruikt. Het tarief wordt voor digitale of analoge meters anders bepaald.
Voor iedereen met een digitale meter wordt automatisch ieder kwartier het verbruik bijgehouden. Het hoogste kwartierverbruik binnen één maand is je maandpiek, uitgedrukt in kW. Van al de maandpieken zal een gemiddelde worden genomen om jouw piekvermogen voor de berekening van het capaciteitstarief te bepalen. Hoe hoger je maandpieken, hoe meer netkosten je zal betalen. Heb je energievretende apparaten, je mag hier denken aan elektrische auto’s, waterboilers, warmtepompen, …? Dan zet je deze beter niet op regelmatige basis tegelijk aan.
Met een analoge meter is het onmogelijk om je verbruik elk kwartier te registreren. Daarom is een minimumbijdrage voor het capaciteitstarief vastgelegd: een maandpiek van 2,5 kW. Om het eerlijk te houden tegenover afnemers met een digitale meter worden de overige netkosten aan een hoger tarief berekend. Ook voor huishoudens met een digitale meter kan de maandpiek nooit lager zijn dan 2,5 kW.
Een voorbeeld
Voor wie van rekenen houdt: we geven een voorbeeld voor de berekening van de totale netkosten voor een digitale meter en een analoge meter. Je totale netkosten houden nu rekening met hoeveel stroom je verbruikt (verbruik aan kWh-tarief) én hoeveel stroom je tegelijk verbruikt (piekvermogen aan capaciteitstarief).
Voor een digitale meter vermenigvuldig je het capaciteitstarief met de gemiddelde maandpiek. Het capaciteitstarief verschilt per regio en wordt bepaald door de netwerkbeheerder. Een overzicht van de prijs per regio kan je hier terugvinden. Hieraan kan je zelf niks veranderen. De gemiddelde maandpiek is wel afhankelijk van jouw eigen verbruik. Stel, je maandpiek is gedurende het hele jaar 4 kW, doordat je geen zware elektrische toestellen gebruikt. Dan betaal je op jaarbasis gemiddeld 161,6 euro (excl. btw). Een uitschieter met een hogere piek van bijvoorbeeld 6 kW, na een groot kerstfeest met veel friteuses voor 1000 kroketten tegelijk te bakken, kost je gemiddeld 6,7 euro (excl. btw) extra voor die maand.
Voor het ander deel van de netkosten, wordt gekeken naar de hoeveelheid stroom die je verbruikt, uitgedrukt in kWh. Hiervoor wordt een kWh-tarief aangerekend. Dit tarief daalt gemiddeld met 5,9 eurocent, tegenover de kost per kWh van voor de invoering van het capaciteitstarief.
Afnemers met een analoge meter kunnen makkelijker rekenen. Het capaciteitstarief verschilt ook hier per regio en wordt bepaald door de netwerkbeheerder. Een overzicht van de prijs per regio kan je hier terugvinden. Voor hen wordt met een vaste bijdrage gerekend voor het capaciteitstarief van 2,5 kW. Dit komt overeen met een gemiddeld bedrag van 101 euro (excl. btw) per jaar.
Het kWh-tarief voor de overige netkosten voor een analoge meter ligt gemiddeld 2,1 eurocent hoger dan het kWh-tarief voor een digitale meter.
Goed om weten
Je kan zelf aan de slag op de website van de VREG. Aan de hand van je gegevens kan je jouw piekvermogen of maandpiek, en het effect van het capaciteitstarief inschatten. Hier kan je ook verschillende voorbeeldsituaties terugvinden en wat het verschil zal zijn met 2021 en 2022.
Heb je al een digitale meter, dan kan je via mijn.fluvius.be meer inzicht krijgen in je verbruik, je piekvermogen en dus het capaciteitstarief.