Energie bij je thuis

Wat is het verschil tussen een analoge en een digitale meter?

Charlotte
Charlotte
Iedereen zal vroeg of laat z’n analoge meter moeten inruilen voor een digitale. Wie bouwt of verbouwt krijgt meteen al een digitale meter van de netbeheerder.

De analoge meter

De kans is groot dat jij bij je thuis je energieverbruik meet aan de hand van een mechanische teller, die lijkt op een cijferslot. Hoe meer je verbruikt, hoe sneller de teller verder draait. 

Vroeger draaide de teller bij iedereen in één richting, met stijgende cijfers. Vandaag, als je zonnepanelen hebt, kan de teller ook terugdraaien: wanneer je meer energie opwekt dan afneemt. Lees hier meer over de terugdraaiende teller. 

De digitale meter

We heten een nieuwe generatie meters welkom: de digitale of slimme meter. Deze meter kan, zowel voor gas als elektriciteit, veel meer dan de analoge meter.

We lijsten de voordelen voor je op: 

1/ Je meter stuurt de meterstanden automatisch door naar de netbeheerder. Je hoeft dus zelf niets meer in te vullen of iemand binnen te laten om de meterstanden te noteren.

2/ Ook andere instellingen als kiezen voor een enkel- of tweevoudig tarief, of het aan- en afsluiten van je meter, kan met een digitale meter van op afstand gebeuren. Daardoor vallen er heel wat aan- en afsluitkosten weg.

3/ Jouw meter is nu slim en kan je meer vertellen over je persoonlijk consumptieprofiel. Je kan je energieverbruik hierdoor nauwkeuriger opvolgen én dus eventueel besparen. Minder energie verbruiken, betekent minder CO2-uitstoot en dat is op zijn beurt weer goed voor het klimaat.

4/ Als er zonnepanelen op je dak liggen, zal de digitale meter ook deze productiedata bijhouden. Hierdoor kan je je energie-afname optimaal afstemmen op de energieproductie van je zonnepanelen. Zo kan je bijvoorbeeld je wasmachine laten aanspringen, als de zonnepanelen veel energie opwekken. Daarnaast kan je ook meten hoeveel reststroom jouw zonnepanelen injecteren op het net. Voor die geïnjecteerde stroom ontvang je dan een vergoeding. Bij Bolt wordt je automatisch mini-opwekker!

Wil je meer weten over de meter bij jouw thuis, neem contact op met de netbeheerder. Zij zijn verantwoordelijk voor het beheren van de data afkomstig van jouw meter.

Goed om weten

De netbeheerder zal jou zelf contacteren voor de plaatsing van een digitale meter. Tegen 2029 zou iedereen in België een digitale meter moeten hebben. Wil je niet langer wachten? Dan kan je zelf een aanvraag doen, maar houd er rekening mee dat de plaatsing dan niet gratis zal zijn.

Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst.

Hey, ik ben Charlotte!

Ik schrijf regelmatig voor Bolt als freelancer. Dit artikel is er om je te helpen. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

We zijn vandaag bereikbaar tot 17:00

Meer lezen?